top of page
Screenshot 2023-08-03 at 11.34.49.png

PROIECT WF600
etape constructie

Invest in Energy. Invest in Future. Invest in YOU.

- PARC IN CURS DE VANZARE | CONSTRUCTIE - 

W4Energy

PROIECT WF600 

Unul dintre cele mai ambitioase proiecte dezvoltate de W4Energy Group, Parcul WF600, este situat in Sudul Romaniai, in jud. Ilfov, una din cele mai insorite zone din tara, recunoscuta datorita potentialului sau de maximizare a captarii energiei solare si de productie a energiei electrice. Cu o capacitate instalata de 1MW, Parcul WF600 va produce suficienta energie curata pentru a asigura alimentarea cu energie electrica a peste 600 de gospodarii pe an.

Parcul WF600 se intinde pe o generoasa suprafata de +/- 13.000mp si gazduieste +/- 1850 de panouri fotovoltaice, produse de LONGi SOLAR, unul din cei mai mari producatori de tehnologie solara la nivel mondial. Panourile au o capacitate de productie de ±550w fiecare si sunt amplasate pe structuri metalice din otel zincat, fiind dispuse in randuri egale. In vederea facilitarii accesului la panouri pentru asigurarea mentenantei, acestea ocupa o suprafata de 2.9mp.

Pentru a asigura o eficienta cat mai sporita a sistemelor fotovoltaice, utilizam numai panouri monocristaline care sunt recunoscute drept cele mai performante de pe piata, iar pentru conectarea acestora la retea, sunt utilizate invertoarele produse de HUWAEI, lider mondial in productia de invertoare monofazate si trifazate, ce au o eficienta de 98.7%.

Capacitatea instalata a Parcului WF600 este de 1MW, cu o productie estimata de 150.000 kW/luna si de 1.825.000 kW/an.

ETAPA 1
Pregatire teren 

Prima etapa a procesului de constructie a parcului este reprezentata de pregatirea si nivelarea terenului, care implica un set de operatiuni ce trebuie efectuate cu precizie pentru a asigura o baza solida necesara sustinerii structurii, prevenindu-se astfel potentiale probleme pe viitor.

In primul rand, se efectueaza marcajul cadastral al terenului, acesta fiind primul pas in pregatirea propriu-zisa a suprafetei ce va deservi constructiei parcului. Aceasta etapa implica identificarea precisa a limitelor terenului, masurarea dimensiunilor sale, cat si stabilirea pozitiilor exacte ale punctelor de referinta.

Urmatorul pas il reprezinta nivelarea terenului, care este o parte esentiala a procesului de pregatire a acestuia. In aceasta faza, se ajusteaza inaltimea terenului pentru a se obtine o suprafata plana si uniforma, in vederea facilitarii montarii structurilor de suport ale panourilor fotovoltaice. Pentru a se atinge nivelul optim, se folosesc utilaje specializate, cum ar fi buldozere sau nivelatoare.

Ultimul pas in procesul de pregatire al terenului consta in compactarea acestuia, ce vizeaza presarea terenului pentru a se crea o baza solida care sa asigure conditii optime pentru sustinerea constructiei parcului. Acest pas se realizeaza cu ajutorul unor utilaje specializate care compacteaza si stabilizeaza terenul, conferindu-i rezistenta necesara pentru a sustine greutatea parcului si pentru evitarea problemelor pe termen lung.

IMG_1609.JPG
IMG_1599.JPG

ETAPA 2

Constructie gard

Urmatoarea etapa a procesului de constructie a parcului vizeaza realizarea perimetrului de protectie care il inconjoara. Aceasta etapa este extrem de importanta in dezvoltarea constructiei, deoarece are rolul de a delimita spatiul destinat parcului si de a asigura securitatea acestuia. Gardul care imprejmuieste Parcul WF600 este confectionat din plasa bordurata zincata si are o lungime totala de aproximativ 1600 metri liniari.

Datorita atentiei noastre la detalii, cat si profesionalismului cu care abordam toate proiectele noastre, utilizam materiale de cea mai inalta calitate, pentru a asigura astfel o durata de viata cat mai mare a parcului, cat si structurilor asociate. Materialul din care este realizat gardul este extrem de durabil si rezistent la coroziune. Plasa bordurata zincata este formata din sarme de otel sudate impreuna pentru a forma un model de plasa. Gardul este echipat cu un sistem de fixare realizat cu ajutorul unor cleme mecanice, ce permite montarea plasei pe stalpi, care sunt confectionati de asemenea, din otel zincat. Stalpii sunt fixati in beton la o adancime optima pentru a asigura stabilitate si rezistenta gardului si au dimensiuni de aproximativ 50x40x2cm.

ETAPA 3
Constructie structura panouri fotovoltaice

Aceasta etapa este deosebit de importanta in procesul de constructie al unui parc fotovoltaic, deoarece structurile care deservesc sustinerii panourilor fotovoltaice au rolul de a asigura stabilitate si durabilitate pe termen lung. Constructia se desfasoara pe o suprafata de teren de aproximativ 13.000mp. Structurile de sustinere pe care sunt montate panourile sunt fabricate din otel zincat si au dimensiuni de 50x30x2cm, respectiv 40x30x2 cm.

Aceste structuri sunt fixate in beton pentru a asigura stabilitate si rezistenta la vant si conditii meteorologice variate, aceasta practica fiind de altfel des utilizata in domeniul constructiilor, avand in vedere ca betonul ofera o baza solida si durabila in timp. Pozitionarea corecta si eficienta a structurilor de sustinere este esentiala, deoarece astfel se poate maximiza captarea energiei solare, contribuind la sporirea productiei de energie electrica. In acelasi timp, structurile au rolul de a proteja panourile de efectele negative ale vantului, intemperiilor si altor factori externi care ar putea afecta performanta acestora.

ETAPA 4
Montarea panourilor

Montarea panourilor solare pe structurile de sustinere reprezinta o etapa esentiala si delicata in procesul de constructie a unui parc fotovoltaic, deoarece necesita o planificare amanuntita, echipamente speciale si personal calificat, cu experienta in domeniu. La W4Energy, colaboram exclusiv cu specialisti autorizati si cu experienta pentru a se asigura instalarea corecta a panourilor, pentru functionarea optima a acestora, cat si pentru o productie eficienta de energie electrica.

Panourile pe care le utilizam sunt de tip monocristalin, care sunt cele mai performante panouri fotovoltaice de pe piata la momentul actual. Acestea sunt produse de LONGi SOLAR, unul dintre liderii industriei de tehnologie solara la nivel global. Parcul WF600 gazduieste aproximativ 1850 de panouri fotovoltaice, ce sunt dispuse in randuri egale, fiecare ocupand o suprafata de aproximativ 2,9mp. Capacitatea de productie a unui singur panou este de aproximativ 600w.

Panourile sunt montate de structurile metalice cu ajutorul unor sisteme de fixare special concepute pentru a asigura stabilitate. Acestea sunt orientate spre Sud si sunt pozitionate la un unghi optim fata de soare, in vedere maximizarii procesului de captare a radiatiei solare.

Procesul de montare a panourilor necesita o atentie sporita deoarece modul in care aceste sunt instalate influenteaza direct rezistenta acestora la conditii meteo extreme, cum ar fi vant puternic sau caderi de grindina. Fiecare componenta a acestei etape este deosebit de importanta, deoarece contribuie la maximizarea productiei de energie electrica.

ETAPA 5

CABLARE SI CONECTARE PANA IN POSTUL TRAFO

Interconectarea panourilor solare vizeaza gruparea si conectarea modulelor solare in serie sau in paralel, pentru a forma un sistem unitar. Alegerea tipului de conexiune depinde de cerintele de tensiune si curent ale sistemului, precum si de configuratia panourilor.

Cablarea si conectarea panourilor vizeaza conectarea modulelor solare prin intermediul unor cabluri electrice speciale cu rezistenta crescuta la factori externi, precum radiatia solara si umiditate. Aceste cabluri sunt conectate la invertorul solar, care are rolul de a transforma curentul continuu (CC) produs de panouri, in curent alternativ (AC) pentru a putea fi transportat catre reteaua electrica. Invertorul monitorizeaza si optimizeaza productia de energie solara in functie de nivelul de iluminare, cat si de cerintele pietei. Compania noastra utilizeaza invertoare produse de HUWAEI, lider pe piata in productia de invertoare monofazate si trifazate, caracterizate printr-o eficienta de 98.7%.

Traseul cablajului catre statia de transformare (postul Trafo) vizeaza transmiterea curentului alternativ generat de invertor prin intermediul cablurilor catre statia de transformare. Aceste cabluri sunt protejate de echipamente de siguranta si control care monitorizeaza si regleaza fluxul de energie.

Postul Trafo are rolul de a transforma tensiunea curentului alternativ pentru a se potrivi tensiunii retelei electrice. De asemenea, acesta ajusteaza nivelurile de tensiune si distribuie energia catre reteaua electrica.

Aceasta ultima etapa reprezinta o componenta esentiala in crearea unei surse durabile de energie si necesita o atentie sporita pentru a se asigura functionarea eficienta si sigura a intregului sistem fotovoltaic.

MENTENTANTA PARC FOTOVOLTAIC

Mentenanta unui parc fotovoltaic este esentiala pentru a asigura functionarea eficienta si durabila a instalatiei si pentru a preveni eventualele defectiuni sau probleme care pot afecta productia de energie. Aceasta trebuie sa fie realizata de personal specializat si instruit, care sa urmeze procedurile de lucru si sa respecte standardele si normele de siguranta si de calitate.

Iata cateva dintre activitatile importante care trebuie efectuate in cadrul mentenantei unei instalatii fotovoltaice:

  1. Verificarea functionarii sistemului de monitorizare a performantei instalatiei - Acest sistem este important pentru a monitoriza productia de energie, a identifica eventuale probleme si a optimiza performantele instalatiei. Este important ca acesta sa fie verificat si calibrat periodic.

  2. Verificarea si curatarea panourilor fotovoltaice - Acestea trebuie sa fie curatate periodic, pentru a preveni acumularea de praf, murdarie sau alte particule care pot reduce eficienta panourilor si, implicit, productia de energie.

  3. Verificarea si curatarea echipamentelor de protectie - Paratrasnetele si sigurantele trebuie verificate periodic si curatate de praf sau alte impuritati care pot interfera cu functionarea lor.

  4. Verificarea cablurilor si a conexiunilor - Acestea trebuie sa fie verificate periodic, pentru a preveni oxidarea si coroziunea, care pot afecta performantele instalatiei si pot cauza defectiuni.

  5. Inlocuirea si repararea echipamentelor defecte sau uzate - Daca se identifica echipamente sau componente care sunt uzate sau defecte, acestea trebuie inlocuite sau reparate cat mai curand posibil, pentru a preveni defectiuni sau probleme suplimentare.

  6. Verificarea stâlpilor de sustinere - Stâlpii de sustinere a panourilor fotovoltaice trebuie verificati periodic, pentru a identifica eventuale probleme cu coroziunea, uzura sau ruperea lor.

Acestea sunt doar cateva dintre activitatile de mentenanta care trebuie efectuate in cadrul unei instalatii fotovoltaice. Este important sa urmati intotdeauna instructiunile producatorului si sa lucrati cu specialisti in domeniu, care sa va ofere o mentenanta adecvata si profesionala a instalatiei, pentru a asigura functionarea sigura si eficienta a acesteia.

bottom of page