In scenariul in care Romania vizeaza neutralitatea climatica - strategie
In ceea ce priveste Romania, in scenariul in care tara noastra urmeaza sa atinga neutralitatea climatica pana in 2050, se preconizeaza crearea a aproximativ 101.000 de noi locuri de munca "verzi", fie directe, fie indirecte, conform celei mai recente versiuni a Strategiei pe Termen Lung a Romaniei (STL) privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Conform scenariului RO Neutra, se preconizeaza ca pana in anul 2050 se vor crea peste 100.000 de noi locuri de munca cu un caracter ecologic. Cea mai mare parte dintre aceste locuri de munca vor fi directe si vor fi generate in cadrul sectoarelor de constructii, instalare si productie (CIM), precum si in domeniul functionarii si intretinerii (O&M) tehnologiilor ecologice necesare pentru implementarea Strategiei pe Termen Lung (STL). Procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera va contribui, de asemenea, la aparitia de locuri de munca cu un caracter ecologic indirect, care nu necesita cunoștinte specializate sau sarcini specializate in domeniul tranzitiei ecologice. De exemplu, se vor crea noi locuri de munca in procesul de productie a echipamentelor ecologice, precum productia, manipularea si comercializarea materialelor necesare pentru aceste echipamente. Acest document, STL urmeaza sa fie aprobat printr-o Hotarare de Guvern si a fost pus in dezbatere publica la sfarsitul lunii trecute.
Conform estimarilor, se anticipeaza ca vor fi create aproximativ 29.000 de locuri de munca directe in sectorul constructiilor, instalarilor si fabricatiei (CIM), impreuna cu peste 24.000 de locuri de munca directe in domeniul operarii si mentenantei (O&M) tehnologiilor ecologice. De asemenea, se preconizeaza ca vor aparea 48.000 de locuri de munca indirecte.
"Majoritatea locurilor de munca directe ecologice noi (aproximativ 35.000 pana in 2050, conform scenariului Ro Neutra) vor fi create in sectorul noilor capacitati de productie a energiei electrice de tip solar si solar auto, in special in domeniul constructiei, instalarii si productiei acestora", precizeaza strategia. Cu toate acestea, pe langa fotovoltaic (care va implica si majoritatea locurilor de munca indirecte), energia eoliana, precum si tehnologiile hidro si nucleare traditionale, vor genera, de asemenea, noi locuri de munca in domeniul operarii si mentenantei echipamentelor energetice deja instalate sau care urmeaza sa fie instalate. De exemplu, industria eoliana va angaja, numai pentru operatiuni si mentenanta, aproximativ 2.600 de persoane pana in 2050, in timp ce in hidrocentrale vor fi create aproximativ 4.200 de noi locuri de munca numai pentru operatiuni si mentenanta.
Scenariul "Romania Neutra" isi propune sa realizeze neutralitatea climatica a Romaniei pana in 2050, printr-o reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de sera cu 99% in comparatie cu nivelul din 1990.
In prezent, standardele ocupaționale sunt in curs de dezvoltare, fiind initiate de industrie, nu de catre stat.
"In prezent, daca va aflati intr-un parc eolian, este dificil sa va angajati in domeniul dvs. de expertiza, deoarece aceasta meserie inca nu exista. Intr-un parc fotovoltaic, meserii specifice au inceput sa apara doar in ultimii doi ani. Astazi, putem spune ca avem peste 7.000 - 8.000 de angajati care lucreaza in industria energiei eoliene si a energiei solare, insa nu au standarde ocupationale si o meserie bine definita. Cum putem atrage finanțări și specializa oameni într-o meserie care nu există încă? Cum să avem așteptări realiste?", afirma Sebastian Enache, Head of Mergers and Acquisitions la Monsson Group, o companie cu un rol semnificativ in sectorul energiei regenerabile din Romania.
Sursa: economica.net
Kommentare