top of page
W4 Energy

Certificatele verzi si ce reprezinta acestea?



Pentru incurajarea tranzitiei de la energia electrica produsa din surse traditionale la cea produsa din surse regenerabile, Parlamentul Romaniei a adoptat legea Nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile prin intermediul careia a conceput o schema de sprijin pentru investitorii in productia de energie electrica din surse regenerabile, prin care acesti producatori incaseaza, pe langa sumele provenite din vanzarea energiei electrice si sume rezultate din vanzarea unor ”certificate verzi” virtuale.

Un certificat verde reprezinta o garantie oferita de furnizor statului ca energia furnizata de ei vine din surse de energie regenerabila si ajuta la recompensarea investitorilor in energie verde, avand rol de sustinere a intregii industrii.

Pentru fiecare MWh de energie produs din surse regenerabile, producatorilor le sunt alocate un numar de certificate verzi, in functie de sursa energiei produse. In acelaşi timp, furnizorii care alimenteaza cu energie consumatorii finali au obligatia de a achizitiona de la acei producatori un anumit numar de certificate verzi, proportional cu cantitatea de energie electrica comercializata catre consumatorii finali. Astfel, pentru furnizorii finali, aceste costuri cu certificatele verzi sunt costuri cu furnizarea energiei si de aceea pe facturile de energie electrica se regaseste o componenta pentru certificatele verzi. Certificatele verzi se pot tranzactiona intre vanzatori si cumparatori numai pe pierele administrate de OPCOM SA, intre un prea minim si un pret maxim. Recent, Guvernul a modificat de mai multe ori sistemul de sustinere a producatorilor din surse regenerabile, modificari care au condus la reducerea componentei de certificate verzi din facturile de energie.

Pentru mai multe detalii despre certificatele verzi, accesati site-ul opcom.ro sau anre.ro

9 afișări0 comentarii

留言


bottom of page