top of page

Contract de tip vPPA intre Orange Romania si ENGIE Romania pentru energie regenerabila


Companiile incluse în cadrul Grupului Orange Romania au incheiat recent primul contract de tip vPPA (virtual Power Purchase Agreement) cu ENGIE Romania. Acest contract presupune achizitionarea virtuala pe termen lung a energiei regenerabile. Prin intermediul acestui acord, se subliniaza angajamentul Orange de a atinge obiectivul #NetZeroCarbon pana in 2040. Pe o perioadă de 6 ani, Orange in Romania se va aproviziona cu 30 GWh de energie electrica din surse regenerabile, in special din tehnologia solara, conform informatiilor dintr-un comunicat oficial.

Pe langa continuarea implementarii initiativelor care sprijina obiectivele de sustenabilitate, Orange a considerat esentiala eficientizarea costurilor si garantarea unui procent mai mare de energie provenita din surse regenerabile in cadrul reevaluarii modului sau de consum energetic.

Prin semnarea acestui contract vPPA, Orange si ENGIE Romania au dezvoltat o colaborare strategica pentru a sustine eforturile companiilor Orange din Romania de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon pana in 2040, obiectivul definit in planul strategic al Grupului Orange – Lead the Future. Acest pas inainte adus de Orange si ENGIE inseamna ca Romania se aliniaza altor tari din regiunea Europe7. In 2023, Orange a furnizat deja un impresionant volum de 80% energie regenerabila in tarile respective (Spania, Belgia, Luxemburg, Slovacia, Polonia, Romania, Moldova).

Liudmila Climoc, CEO Orange Romania, a subliniat: "Noi urmam directiile stabilite de Grupul Orange si ne mentinem angajamentul de a face sustenabilitatea o parte centrala a actiunilor noastre, in vederea minimizarii impactului asupra mediului. Prioritatile noastre includ decarbonizarea si adoptarea unor surse mai diversificate de energie regenerabila si durabila, alaturi de o gestionare eficienta a resurselor prin reciclare si reutilizare. Contractul de tip vPPA semnat cu ENGIE Romania reprezinta un alt pas semnificativ in cadrul angajamentului nostru pe termen lung de a contribui la dezvoltarea durabila a societatii. Acest demers a implicat eforturi considerabile din partea echipelor noastre, eforturi pe care le aplaudam."

In lumina transformarii modelului traditional de achizitie a energiei, ENGIE Romania se angajeaza sa ajute clientii sai prin furnizarea de solutii de achizitie predictibila a energiei electrice din surse regenerabile, avantajoase atat pentru ei, cat si pentru protectia mediului inconjurator. Nicolas Richard, CEO al ENGIE Romania, a subliniat: "Este o bucurie pentru noi sa sprijinim companiile Orange din Romania in procesul lor de decarbonizare si in eforturile lor progresive de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon. Aceasta este o directie care ghideaza si activitatea ENGIE. Contractele de tip vPPA, precum cel incheiat intre ENGIE Romania si Orange, exemplifica strategia grupului nostru de a oferi clientilor energie electrica verde si de a le oferi certitudine in ceea ce priveste costurile cu energia. Aceasta este o ilustrare excelenta a modului in care, intr-o piata caracterizata de fluctuatii semnificative ale preturilor energiei, companiile pot asigura durabilitate economica si aliniere cu obiectivele de mediu prin astfel de contracte." Un contract virtual de achizitie de energie (vPPA) este un acord pe termen lung incheiat intre un producator de energie regenerabila si un cumparator interesat. Prin acest tip de contract, se gestioneaza riscurile asociate fluctuatiilor viitoare ale preturilor pe piata energetica (prin tehnicile de protectie impotriva riscurilor numite "hedging"), iar in acelasi timp se asigura certitudinea ca energia furnizata cumparatorului provine din surse regenerabile, prin intermediul transferului de certificate de garantie a originii energetice de la producator. Sursa: financialintelligence.ro

7 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page