top of page

Diferenta dintre producator de energie electrica din surse regenerabile si prosumator


In ultimii ani, industria energiei solare a capatat tot mai multa notorietate si a trezit interesul de la marile companii, pana la micii antrepenori sau chiar persoane fizice. Oportunitatile pe care le ofera investitia in energie regenerabila sunt nelimitate, iar avantajele financiare sunt considerabile.

Astfel, daca te decizi sa investesti in energie solara, afla ca o poti face in calitate de producator sau de prosumator.

Dar mai intai, hai sa aflam ce inseamna sa fii producator de energie electrica si ce inseamna sa fii prosumator.

Producatorul de energie electrica din surse regenerabile reprezinta o entitate sau companie care utilizeaza surse de energie regenerabile pentru a genera electricitate si care vinde energia electrica produsa pe piata de energie electrica la pretul pietei, avand ca obiect de activitate strict producerea de energie electrica.

Prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau in acelasi sistem de distributie inchis, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara.

Diferenta dintre prosumator si producator energie electrica este data de:

  • Obiectul activitatii – activitatea specifica a producatorului este reprezentata de producerea de energie electrica din surse regenerabile, pe cand a prosumatorului conform legii, aceasta nu trebuie sa fie activitatea lui comerciala sau profesionala primara.

  • Fluxul de productie/consum – producatorul produce si livreaza/vinde energie electrica din surse regenerabile catre consumatorul final, in timp ce prosumatorul consuma si produce energie electrica din surse regenerabile, iar surplusul il injecteaza in retea.

  • Capacitatea de productie – producatorul utilizeaza sisteme si echipamente cu o putere mai mare de 400kW, capacitatea instalata a unei centrale electrice fotovoltaice putand varia de la 1MW pana la cateva sute de MW, pe cand prosumatorul poate produce si utiliza echipamente cu o putere instalata mai mica de 400kW pe locul de consum.

  • Stabilitate legislativa – ca producator de energie electrica din surse regenerabile, legea este clara, suferind doar cateva modificari de-a lungul timpului, in timp ce legea prosumatorului se schimba adesea, ceea ce creeaza incertitudine si imposibilitate de predictie a unei investitii pe termen lung.

In concluzie, producatorii de energie electrica din surse regenerabile pot fi comapnii mari sau persoane fizice care genereaza energie pentru a fi vanduta, in timp ce prosumatorii sunt in mare parte consumatori individuali care produc si consuma energia electrica in acelasi timp, reducandu-si dependenta de energia. Fie ca esti producator sau prosumator, investind in energie solara regenerabila, iti aduci contributia la reducerea impactului asupra mediului.

Comments


bottom of page