top of page

Diferentele dintre panourile fotovoltaice policristaline si monocristaline: eficienta energetica si alte consideratiiIn domeniul energiei solare, eficienta energetica este unul dintre cei mai importanti factori in ce priveste randamentul unui sistem fotovoltaic. Prin urmare, alegerea intre tipurile de panouri fotovoltaice utilizate este cruciala pentru optimizarea sistemului fotovoltaic. Pe piata exista mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, insa cele mai cunoscute si utilizate la scara larga sunt cele de tip policristalin sau monocristalin, fiecare prezentand avantaje si dezavantaje distincte.


Structura si productie

 • Panouri fotovoltaice policristaline:

 • Panourile policristaline sunt fabricate prin topirea siliciului si racirea sa rapida, rezultand cristale multiple de dimensiuni variabile. Acest proces de productie este mai putin costisitor decat productia celor de tip monocristalin, deoarece nu necesita o purificare atat de riguroasa a siliciului.

 • Structura policristalina este recunoscuta prin aspectul sau "placat", cu cristale vizibile pe suprafata panoului.

 • Panouri fotovoltaice monocristaline:

 • Panourile monocristaline sunt fabricate dintr-un singur cristal de siliciu pur. Procesul de productie implica topirea si recristalizarea siliciului pentru a forma un singur cristal mare, uniform.

 • Monocristalinele au o structura uniforma si o culoare mai inchisa, fara aspectul placilor vizibile caracteristic celor de tip policristalin.

Eficienta energetica

Eficienta energetica este un factor crucial in alegerea intre cele doua tipuri de panouri fotovoltaice:

 • Monocristaline: Aceste panouri sunt cunoscute pentru eficienta lor superioara. Datorita structurii cristaline uniforme, electronii au mai putine obstacole in a se misca prin material, ceea ce se traduce intr-o conversie mai eficienta a luminii solare in energie electrica. In general, panourile monocristaline ofera o eficienta energetica mai mare, variind intre 15% și 20%, in functie de tehnologie si producator.

 • Policristaline: Desi mai putin eficiente decat cele monocristaline, panourile policristaline sunt inca o optiune viabila pentru multe aplicatii. Eficienaa lor variaza intre 13% si 16%. Cu toate acestea, aceste panouri sunt mai accesibile din punct de vedere al costurilor si pot fi o optiune preferabila in anumite situatii, in special in aplicatii rezidentiale sau comerciale in care spatiul nu este o problema majora.


Alte consideratii

 • Costuri: Monocristalinele sunt adesea mai scumpe decat policristalinele datorita procesului lor de productie mai intensiv si eficientei energetice mai ridicate. Cu toate acestea, avantajele pe termen lung in ce priveste gradul de eficienta compenseaza costurile initiale mai mari.

 • Dimensiuni si eficienta la lumina slaba: Monocristalinele sunt adesea mai eficiente in conditii de lumina slaba sau difuza, cum ar fi in zile innorate sau la orele diminetii/tarziu in zi. De asemenea, ele pot fi mai compacte, ceea ce le face ideale pentru aplicatii cu spatiu limitat.

 • Durata lunga de viata: Panourile monocristaline au o durata de viata cuprinsa intre 25-30 de ani, ceea ce le face o alegere foarte buna pentru o investitie pe termen lung.


In cadrul proiectelor sale, ce vizeaza constructia de parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni, W4Energy utilizeaza panouri de tip monocristalin. Acestea sunt produse de LONGi SOLAR, un gigant in domeniul energiei solare, recunoscut ca fiind un pionier pentru tehnologia sa monocristalina de inalta eficienta, pozitionandu-se astfel ca lider mondial in productia de panouri solare.

De la infiintarea sa in anul 2000, compania si-a dedicat eforturile cercetarii si dezvoltarii pentru a crea panouri solare cu o eficienta energetica de top, ajungand in prezent sa fie al doilea cel mai mare producator din lume.

LONGi Solar nu se opreste doar la fabricarea panourilor. Compania detine un lant vertical integrat, controland productia de materii prime precum siliciul monocristalin, oferind astfel solutii complete pentru proiecte solare la scara larga. Acest angajament fata de sustenabilitate si inovatie i-a adus recunoasterea ca lider mondial in industria energiei solare.

Daca te-ai decis ca investitia intr-un proiect fotovoltaic este pentru tine, contacteaza-ne pe sale@w4energy.com si afla ce proiecte sunt disponibile pentru investitii.58 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page