top of page

Europa, grabita spre tranzitia la energia regenerabila; Romania - obligata sa o urmeze


Energia regenerabila reprezinta un obiectiv important pentru Europa, iar Romania trebuie sa adopte rapid aceasta directie. In ultimul timp, energia solara a castigat teren in tara noastra, iar prognozele sunt optimiste, deoarece aceasta industrie are toate premisele pentru a se dezvolta mai rapid, mai ales avand in vedere costurile tot mai ridicate ale energiei. De asemenea, exista reglementari care impun construirea de cladiri cu performante energetice foarte inalte si un consum aproape de zero.

Energia solara ofera oportunitati notabile, avand in vedere ca este singura forma de energie care poate fi produsa la fata locului, conform cerintelor legislative actuale. Daniel Cateliu, Director Industrial & Logistics Services in cadrul CBRE Romania, subliniaza: "Acesti factori favorabili, inclusiv reducerea TVA-ului si schimbarile in contextul mai larg, cresc cererea pentru sisteme fotovoltaice (PV). Mai mult, panourile fotovoltaice sunt acum un element de negociere in inchirierea de spatii comerciale, fiind considerate o cerinta esentiala".

Sursa citata evidentiaza ca dezvoltatorii din Romania raspund cerintelor chiriasilor, astfel ca noile proiecte de spatii industriale si logistice includ in mod standard sisteme fotovoltaice.

In plus, chiar si proiectele mai vechi exploreaza optiuni de finantare pentru instalarea acestor sisteme. Legislatia curenta permite utilizarea sistemelor fotovoltaice pentru a acoperi consumul de energie electrica si chiar pentru a furniza surplusul de energie in retea, transformand utilizatorii in prosumatori. Energia excedentara poate fi stocata si utilizata atunci cand nu exista alimentare directa, gratie schemei de compensare pentru consumul de energie, valabila pana in 2030. Prin aceste masuri, reteaua nationala de energie devine o sursa de energie rezerva. Toate aceste aspecte indica faptul ca este un moment propice pentru instalarea si utilizarea sistemelor fotovoltaice.

3 afișări0 comentarii

Kommentare


bottom of page