top of page

Functionarea panourilor fotovoltaice pe timp de iarna


Panourile fotovoltaice au devenit o sursa tot mai importanta de energie regenerabila, contribuind semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la diversificarea sursei de electricitate. Insa, o preocupare frecventa in legatura cu eficienta acestora este modul in care se comporta in sezonul de iarna, cand zilele sunt mai scurte si luminozitatea soarelui este mai redusa. Acest articol exploreaza functionalitatea panourilor fotovoltaice in conditii de iarna si masurile ce trebuie luate pentru a maximiza productia de energie in aceasta perioada.

Un aspect important in functionarea panourilor fotovoltaice pe timp de iarna este temperatura. Desi este contraintuitiv, temperaturile reci pot, de fapt, imbunatati eficienta panourilor. Acestea functioneaza mai eficient in conditii de temperatura scazuta, generand astfel mai mult energie. Acest fenomen se datoreaza faptului ca scaderea temperaturii reduce rezistenta circuitului electric si creste performanta panourilor fotovoltaice.

In timpul iernii, zilele sunt mai scurte si intensitatea luminii solare este mai redusa. Aceasta reducere a luminii poate afecta productia de energie a panourilor fotovoltaice. Cu toate acestea, panourile fotovoltaice sunt proiectate pentru a capta si converti chiar si lumina difuza in energie electrica. Mai mult, panourile monocristaline, precum cele produse de LONGi SOLAR sunt printre cele mai performante, si desi cantitatea de energie produsa poate fi mai mica in timpul iernii, panourile continua sa functioneze si sa genereze electricitate. Tehnologiile recente au imbunatatit capacitatea panourilor de a captura lumina difuza si de a o transforma in energie electrica, extinzand astfel perioadele de productie a energiei.

Pentru a asigura o buna functionabilitate a panourilor iarna, ajustarea unghiului de inclinare a acestora poate fi o strategie eficienta pentru maximizarea captarii luminii solare in timpul iernii. O inclinare mai accentuata a panourilor poate ajuta la prevenirea acumularii de zapada, ceea ce ar putea afecta negativ performanta panourilor, insa panourile amplasate intr-un parc fotovoltaic sunt amplasate la un grad potrivit astfel incat performanta acestora sa nu fie afectata in niciun fel de circumstante.

Un alt aspect crucial in functionarea panourilor fotovoltaice pe timp de iarna este capacitatea acestora de a rezista la incarcaturile de zapada si gheata. Producatorii de panouri fotovoltaice proiecteaza si testeaza adesea produsele lor pentru a face fata conditiilor meteorologice extreme. De exemplu, unele panouri sunt echipate cu tehnologii antiaderente sau suprafete special tratate care impiedica acumularea de zapada sau gheata. Parcurile noastre fotovoltaice beneficiaza de servicii de mentenanta, care includ de asemenea curatarea constanta a panourilor, inclusiv in urma caderilor de zapada.

Sistemele noastre fotovoltaice sunt echipate cu sisteme avansate de monitorizare a performantei, iar acest lucru ne permite sa monitorizam eficienta panourilor in timp real si sa identificam orice problema care ar putea afecta productia de energie. Prin urmarirea constanta a performantei, putem lua masuri preventive sau corective pentru a asigura functionarea optima a sistemului in orice conditii.

In concluzie, panourile fotovoltaice pot functiona eficient si pe timp de iarna, cu conditia sa fie intretinute in mod corespunzator. Iarna nu mai este un obstacol in calea energiei regenerabile!
138 afișări0 comentarii
bottom of page