Tensiunile generate de conflictul din Gaza ar putea contribui la accelerarea tranzitiei de la combustibilii fosili poluatori, precum petrolul si gazele naturale, la energia regenerabila, vehiculele electrice si sistemele de incalzire bazate pe pompe de caldura. Acest fenomen ar putea fi asemanator cu modul in care cresterea semnificativa a preturilor la petrol din anii '70 a stimulat eforturile de conservare a combustibililor, conform raportului anual "Perspectivele globale privind energia" publicat marti de catre Agentia Internationala a Energiei (IEA), conform informariilor furnizate de Reuters si Associated Press. "In prezent, ne confruntam cu o criza in Orientul Mijlociu care ar putea, din nou, provoca un soc pe pietele petroliere." Aceste dezvoltari au loc in contextul dificultatilor cu care se confrunta pietele energetice dupa intreruperea aprovizionarii Europei cu gaze naturale din Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina, a declarat directorul general al IEA, Fatih Birol.
"Prin combinarea celor doua aspecte, nu exista argument convingator care sa sustina ca petrolul si gazele naturale reprezinta optiuni energetice sigure pentru tari si consumatori. Aceste evolutii pot accelera tranzitia energetica la nivel global, iar sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliana sau solara, ofera solutii pe termen lung atat pentru problemele de securitate energetica, cat si pentru schimbarile climatice", a declarat Birol intr-un interviu acordat Associated Press.
Investitorii sunt ingrijorati de potentiala escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, care a determinat createri moderate ale preturilor la petrol.
Preturile combustibililor fosili s-au redus in comparatie cu nivelul lor maxim din 2022, dar pietele raman tensionate si volatile. Desi unele presiuni imediate cauzate de criza energetica globala s-au atenuat, pietele energetice, geopolitica si economia globala sunt afectate, iar riscul aparitiei unor noi turbulente este in crestere, conform raportului IEA.
Birol a subliniat ca, spre deosebire de criza din anii '70, "de data aceasta avem toate tehnologiile disponibile. Avem energia eoliana, solara, reactoare nucleare, masini electrice. Acestea s-au raspandit semnificativ la nivel global si vor oferi un sprijin suplimentar pentru tranzitia energetica."
Vanzarile de vehicule electrice sunt in crestere. In 2020, doar una din 25 de masini era electrica, in timp ce in 2023, proportia a ajuns la una din cinci. Intre timp, ponderea combustibililor fosili in producerea de electricitate a scazut de la 70% acum zece ani la 60% in prezent, si se preconizeaza ca va ajunge la 40% pana in 2030, conform declaratiilor sefului IEA.
Institutia se asteapta ca cererea de combustibili fosili sa atinga varful inainte de 2030, in conformitate cu politicile actuale, dar subliniaza ca guvernele trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a accelera tranzitia in vederea atingerii obiectivelor climatice globale.
Raportul IEA contravine estimarilor OPEC (Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol), care prevede o crestere a cererii de petrol mult dupa 2030 si sustine necesitatea unor noi investitii de mii de miliarde de dolari in sectorul petrolului.
In scenariul de baza al IEA, bazat pe politicile guvernamentale actuale, nivelul maxim al cererii de petrol, gaze naturale si carbune este anticipat in decursul acestui deceniu.
"Tranzitia catre energia curata are loc la nivel global si nu poate fi oprita. Nu este o problema de 'daca', ci doar de 'cat de curand', si cu cat se intampla mai rapid, cu atat este mai benefic pentru toti", a declarat Birol. El a mai adaugat: "Guvernele, companiile si investitorii trebuie sa sprijine tranzitia energetica, nu sa o incetineasca."
IEA estimeaza ca pana in 2030, numarul vehiculelor electrice va creste de zece ori la nivel global, ca rezultat al politicilor de promovare a energiei curate pe pietele majore.
Sursa: economica.net
Comments