top of page

Incertitudinile cu privire la pretul energiei dupa ridicarea plafonului sunt in continua crestere

Un furnizor de energie electrica propune un pret exorbitant de 7.000 lei/MWh pentru clientii casnici dupa eliminarea pretului plafonat. Aceasta situatie evidentiaza incertitudinea privind costurile viitoare ale electricitatii pentru populatie.



O oferta standard de furnizare de energie electrica pentru clientii casnici prevede ca, dupa eliminarea masurilor de plafonare, pretul activ al energiei electrice este stabilit la 7 lei/kWh, la care se adauga taxele si tarifele reglementate.

Inca nu se poate confirma daca acest pret exorbitant de 7.000 lei/MWh a fost introdus in oferta de energie electrica pentru a descuraja clientii sau ca o masura de precautie a furnizorului. Totusi, acest exemplu subliniaza incertitudinea din piaaa energetica inainte de expirarea mecanismului de plafonare a preturilor la 31 martie 2025.

Pana la 31 martie 2025, schema de plafonare a preturilor asigura ca clientii platesc cel mai mic pret dintre pretul contractual, pretul maxim plafonat si suma costului de achizitie plus marja fixa de furnizare. Cu toate acestea, dupa aceasta data, exista incertitudine privind evolutia preturilor. Perioada pe care se incheie contractele este de 1 an si apare incertitudinea cu privire la pretul platit pe energie pentru un contract incheiat in luna iulie 2024, in perioada 1 aprilie-31 iunie 2025. Legea impune, totusi, ca ofertele pentru clientii casnici sa nu depaseasca pretul maxim plafonat pana la expirarea schemei de plafonare.

Dupa expirarea schemei de plafonare a preturilor, nu este clar cum va fi afectat pretul unui contract in derulare sau ce se intampla daca plafonarea este ridicata mai devreme. Furnizorul ar putea factura la un pret determinat de piata energetica, insa in Romania, piata este limitata, iar tranzactiile sunt preponderent pe termen scurt. Renuntarea la schema de plafonare poate insemna si renunțarea la mecanismul de achizitie centralizata, ceea ce ar obliga furnizorul sa isi asigure energia de pe piata deschisa, unde preturile pot varia semnificativ.

Cu declaratiile repetate ale decidentilor ca schema de plafonare ramane in vigoare pana la data stabilita, 31 martie 2025, adnotarile din ofertele cu preturi post-plafonare devin mai putin relevante. Cu toate acestea, problema se contureaza dupa aceasta data, in special pentru contractele noi pe un an. Incepand cu 1 aprilie 2025, apare intrebarea cruciala: la ce pret va fi facturat clientul pentru perioada ramasa din contractul sau?


46 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page