top of page

Investitii globale record in energia regenerabila: 358 miliarde dolari in doar sase luni.

„Regina” ramane energia solara. Avantajele nebanuite ale energiei verzi.

Circa 7 milioane de persoane pierd viata anual din cauza poluarii atmosferice. Incalzirea globala a provocat deja daune catastrofale, iar combaterea schimbarilor climatice s-a transformat intr-una dintre cele mai presante preocupari ale omenirii. Pe langa aceasta, exista serioase riscuri pentru securitatea energetica si schimbarile climatice, care includ instabilitate economica si sociala datorata epuizarii resurselor de combustibili fosili, intreruperi de curent atunci cand centralele electrice bazate pe combustibili fosili sau nucleare se opresc brusc, costuri ridicate pentru transportul energiei pe distante mari si probleme de mediu legate de exploatarea continua a combustibililor si gestionarea deseurilor.

Solutia cea mai eficienta este una care poate fi implementata rapid si la costuri reduse - energia regenerabila. Trecerea de la combustibilii fosili poluanti la surse de energie mai curate este considerata una dintre cele modalitatile cele mai impactante prin care putem aborda criza climatica si proteja planeta pentru generatiile viitoare.

Impreuna, devenim constienti ca putem face alegeri mai prietenoase cu mediul in fiecare zi. Energia provine din efortul nostru colectiv.

Sursele de energie regenerabila sunt considerate resurse naturale de energie care se reinnoiesc mai rapid decat sunt consumate. Aceste surse regenerabile de energie, precum energia eoliana, energia solara, energia hidroelectrica, energia oceanelor, energia geotermala, biomasa si biocombustibilii, reprezinta alternative la combustibilii fosili, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, la diversificarea ofertei de energie si la reducerea dependentei de pietele volatile si incerte ale combustibililor fosili, in special de petrol si gaze.

In ceea ce priveste legislatia la nivelul Uniunii Europene referitoare la promovarea surselor regenerabile, aceasta a cunoscut evolutii semnificative in ultimii 15 ani. In anul 2018, liderii UE au stabilit ca obiectiv ca 32% din consumul anual de energie al UE pana in 2030 sa provina din surse regenerabile. In concordanta cu ambitiosul obiectiv al UE de a deveni neutra din punct de vedere climatic pana in 2050, in martie 2023 legiuitorii au convenit sa majoreze obiectivul privind energia din surse regenerabile pentru 2030 la 42,5%, cu tinta de a atinge 45%. Cu toate acestea, inca se desfasoara dezbateri cu privire la cadru de politici energetice pentru perioada 2030 si ulterior.

In ultimele sase luni, investitiile globale in energia regenerabila au inregistrat o crestere spectaculoasa, ajungand la 358 de miliarde de dolari. Acesta reprezinta o crestere de 22% in comparație cu primul semestru al anului precedent si a atins un nivel record pentru orice perioada de sase luni. Aceste cifre se bazeaza pe datele cele mai recente din raportul "BloombergNEF 2H 2023 Renewable Energy Investment Tracker," publicat in august 2023. Energia solara a fost principala forta motrice din spatele rezultatelor uimitoare inregistrate in prima jumatate a anului 2023. In total, s-au investit 239 de miliarde de dolari in sisteme de energie solara la scara mare si mica, ceea ce reprezinta doua treimi din investitia globala totala in energia regenerabila in primul semestru al anului si marcheaza o crestere de 43% fata de aceeasi perioada din 2022.

China a continuat sa fie cea mai mare piata in prima jumatate a anului 2023, cu investitii noi de 177 de miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 16% fata de aceeasi perioada din 2022. Statele Unite au atras investitii de 36 de miliarde de dolari, in timp ce Germania a primit 11,9 miliarde de dolari.

Pe masura ce investitiile in energiile regenerabile au crescut, au aparut tot mai multe oportunitati de angajare la nivel global in acest sector. Un raport al Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila (IRENA) a aratat ca numarul locurilor de munca in domeniul energiei regenerabile a atins 13,7 milioane in 2022, ceea ce reprezinta o crestere de un milion de locuri fata de 2021 si o creștere semnificativă de la 7,3 milioane in 2012. Cele mai multe dintre aceste locuri de munca sunt concentrate in cateva tari, precum China (cu o cota de 41% din totalul mondial), Brazilia, tarile membre ale Uniunii Europene, India si Statele Unite ale Americii.

In 2022, sectorul panourilor solare fotovoltaice a reprezentat cea mai mare categorie de locuri de munca in industria energiei regenerabile, cu 4,9 milioane de angajati, adica mai mult de o treime din forta de munca totala a sectorului.


Energia eoliana a devenit tot mai importanta in productia de energie electrica din Europa incepand cu anii 1980. In 2022, energia eoliana a acoperit 17% din consumul total de electricitate al Europei. Tari precum Danemarca, Germania si Regatul Unit sunt lideri in productia de energie eoliana. Danemarca a avut cea mai mare contributie a energiei eoliene la consumul de energie in 2022, cu 55%, urmata de Irlanda (34%), Regatul Unit (28%) si Germania (26%), conform datelor furnizate de grupul industrial WindEurope.

Energia eoliana, ca o sursa de energie electrica competitiva in multe regiuni, prezinta numeroase avantaje, cum ar fi disponibilitatea inepuizabila a vantului pe glob, lipsa emisiilor de gaze cu efect de sera si a poluarii aerului, reducerea dependentei de combustibilii fosili si adaptabilitatea turbinelor eoliene, care pot fi instalate atat pe uscat (eoliene terestre) cat si in largul marii (eoliene offshore), adaptandu-se astfel la diverse medii geografice si conditii de vant.

Energia solara, obtinuta din radiatia solara si transformata in electricitate prin intermediul panourilor solare fotovoltaice, a inregistrat o reducere semnificativa a costurilor de productie in ultimul deceniu, datorita politicilor UE privind energia din surse regenerabile. Pana in 2020, UE a atins o capacitate instalata de productie de energie solara fotovoltaica de 136 GW, generand aproximativ 5% din productia totala de electricitate a UE. Pentru a atinge obiectivele stabilite pentru 2030 in ceea ce priveste energia din surse regenerabile, UE va trebui sa instaleze in medie aproximativ 45 GW de capacitate anual in acest deceniu.

Uniunea Europeană a luat masuri pentru majorarea obiectivului privind ponderea energiei din surse regenerabile la 45% pana in 2030, pentru accelerarea procesului de eliberare a autorizatiilor pentru instalatiile solare montate pe acoperisuri, si pentru a face instalarea de panouri solare obligatorie pe toate cladirile noi. Acest lucru va contribui semnificativ la accelerarea tranzitiei spre o economie mai durabila si mai prietenoasa cu mediul.

Energia verde nu este doar o alternativa, ci o imperativa in fata actualelor provocari climatice si energetice. Avand in vedere multiplele sale avantaje, precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, generarea de noi locuri de munca, economiile financiare si furnizarea de energie stabila, devine o componenta esentiala in construirea unui viitor sustenabil pentru intreaga planeta.

45 afișări0 comentarii

留言


bottom of page