top of page
W4 Energy

La sfarsitul lui 2024 Romania iese de sub plafonarea energetica



Conform declaratiilor facute de Comisia Europeana, masurile de sprijin acordate sectorului energetic in 2022, nu vor fi prelungite. Desi prognozele actuale indica o stabilizare a situatiei tarifelor la energie in iarna urmatoare, expertii din domeniul energiei din Romania accentueaza importanta revenerii la tarifele reale, neplafonate, in special avand in vedere consumatorii vulnerabili.

Dana Daraban, director executiv al ACUE (Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie) sustine ca o tranzitie de la preturile plafonate la cele de piata trebuie sa aiba loc progresiv si nu brusc, deoarece ar destabiliza piata energetica si ne-ar duce in punctul din care am plecat inainte de introducerea plafonarii. Aceasta tranzitie trebuie sa aiba loc neaparat impreuna cu un mecanism eficient de protejate a consumatorilor vulnerabili, care vor fi cel mai afectati de revenirea la piata libera.

Demersurile care preceda aceasta tranzitie catre revenirea la piata libera trebuie sa cuprinda neaparat 3 elemente-cheie. Unul dintre acestea prevede o discutie aplicata cu institutiile responsabile, punandu-se accent pe implementarea unei platforme actualizate, care ar trebui sa aiba capacitatea de a identifica in timp real persoanele afectate de saracia energetica si nu numai.

Un alt aspect extrem de important se concentreaza pe recuperarea rapida a intarzierilor in decontarea sumelor datorate furnizorilor de energie, care au functionat pe sistemul de prefinantare din bugetele proprii diferentele dintre plafonul aplicat clientilor si pretul real. Neplata acestor sume in viitorul apropiat prezinta un pericol pentru viitorul furnizorilor, care ar putea intra in insolventa, daca aceasta problema nu se rezolva rapid.

Revenirea la tarifele reale, determinate de pretul pietei va fi marcata de diferente semnificative in tarifele practicate de diversi furnizori de energie, diferente ce vor fi observate atat de consumatori, cat si de furnizorii de energie. Aceste diferente pot viza fie plati sub pretul pietei, fie peste acesta, raportate la momentul in care s-au negociat contractele, astfel ca o perioada de ajustare este mai mult decat necesara pana la revenirea completa la preturile reale.

Sursa: ziare.com

59 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page