top of page

Parcurile fotovoltaice, solutii verzi pt combaterea schimbarilor climatice si beneficiile financiare

Actualizată în: 11 sept. 2023


Schimbarile climatice reprezinta o problema globala, iar Romania nu face exceptie. In acest context, energia regenerabila, in special energia solara, poate juca un rol semnificativ in combaterea emisiilor de gaze cu efect de sera si in reducerea impactului asupra mediului. Un exemplu elocvent al unei astfel de solutii verzi este reprezentat de parcurile fotovoltaice, care nu numai ca contribuie la combaterea schimbarilor climatice, dar ofera si beneficii financiare semnificative in contextul specific al Romaniei. In acest articol, vom explora importanta parcurilor fotovoltaice in lupta impotriva schimbarilor climatice si vom evidentia avantajele financiare asociate cu aceasta tehnologie durabila in contextul romanesc.

Parcurile fotovoltaice reprezinta o forma de generare a energiei electrice utilizand energia solara. In contextul specific al Romaniei, acestea pot juca un rol esential in combaterea schimbarilor climatice din urmatoarele motive:

  1. Romania se bazeaza in mare masura pe combustibilii fosili pentru a-si satisface nevoile energetice. Parcurile fotovoltaice pot contribui la reducerea dependentei de aceste surse traditionale de energie, generand electricitate curata si eliminand emisiile de carbon asociate cu productia de energie din surse conventionale.

  2. Romania beneficiaza de un potential solar considerabil, avand un numar mare de zile insorite pe an, peste 210. Asta inseamna ca parcurile fotovoltaice pot produce o cantitate semnificativa de energie electrica, contribuind la diversificarea mixului energetic si la reducerea impactului negativ asupra mediului inconjurator.

  3. Prin investitia in parcuri fotovoltaice, Romania poate reduce dependenta de importurile de combustibili fosili si poate spori securitatea energetica a tarii. Generarea locala de energie electrica prin intermediul parcurilor fotovoltaice poate contribui la asigurarea unei surse stabile si durabile de electricitate in tara.

In plus fata de beneficiile ecologice, parcurile fotovoltaice pot aduce si avantaje financiare semnificative in contextul specific al Romaniei:

  1. In Romania, exista un sistem de tarife preferentiale pentru rascumpararea energiei electrice produse de parcurile fotovoltaice si injectate in reteaua nationala. Aceste tarife asigura un venit constant si previzibil pentru investitorii in energie solara, contribuind la rentabilitatea proiectelor si stimuland dezvoltarea acestui sector.

  2. Guvernul roman a introdus diferite scheme de sprijin pentru dezvoltarea energiei regenerabile, inclusiv a parcurilor fotovoltaice. Aceste scheme pot include subventii, facilitati fiscale si acces la finantare avantajoasa, ceea ce face investitia in parcuri fotovoltaice mai atractiva din punct de vedere financiar.

  3. Parcurile fotovoltaice pot reduce facturile cu energia electrica pe termen lung pentru companii, institutii si gospodarii. Generarea locala de energie electrica prin intermediul parcurilor fotovoltaice permite reducerea dependentei de preturile fluctuante ale energiei si ofera stabilitate financiara pe termen lung.

  4. Integrarea unui parc fotovoltaic intr-o proprietate, fie ca este vorba de o cladire comerciala sau o ferma, poate spori valoarea acesteia. Proprietatiile care investesc in energie solara devin mai atractive pe piata imobiliara si pot beneficia de o evaluare financiara mai buna.

In contextul specific al Romaniei, parcurile fotovoltaice reprezinta solutii verzi esentiale pentru combaterea schimbarilor climatice, oferind in acelasi timp avantaje financiare semnificative. Acestea contribuie la reducerea dependentei de combustibilii fosili, exploateaza potentialul solar al tarii si imbunatatesc securitatea energetica. In plus, prin tarifele de rascumparare a energiei, subventiile fiscale si reducerea costurilor energetice, parcurile fotovoltaice aduc beneficii financiare directe investitorilor. Investitia in energie solari prin intermediul parcurilor fotovoltaice este un pas important în directia unei economii mai sustenabile si mai profitabile pentru Romania.

122 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page