top of page

Preturile energiei produsa de combustibili fosili se vor majora pana la 62% in urmatorii ani


Banca Mondiala a elaborat un scenariu care anticipeaza o crestere considerabila a preturilor energiei electrice produsa de combustibili fosili in urmatorii ani. In eforturile de diminuare a dependentei de combustibili fosili, se preconizeaza ca acest val de majorari va incepe in 2024 si va continua pana in 2030. Banca Mondiala propune astfel o abordare graduala a acestor cresteri, incepand cu reforma taxarii pe energie pentru a stabili un pret mai eficient al emisiilor de carbon, asigurandu-se astfel o mai mare neutralitate intre diferitele tipuri de combustibil.

Aceasta inasprire a taxarii poate influenta comportamentul companiilor, descurajandu-se astfel utilizarea combustibilor fosili, ceea ce ar putea stimula investitiile in tehnologii mai curate si mai eficiente din punct de vedere energetic. Mediul de afaceri ar putea sa se reorienteze catre sectorul energiei regenerabile, stimuland inovatia in domenii precum eficienta energetica si tehnologii de energie regenerabila.

Impactul social al acestui scenariu asupra cetatenilor este unul major, din pricina cresterii preturilor la energie. De aceea, este esentiala dezvoltarea unor mecanisme de protectie sociala pentru atenuarea impactului asupra cetatenilor.

Odata cu cresterea costurilor pentru combustibilii fosili, consumatorii vor fi incurajati sa se orienteze catre solutii de energie regenerabila. Pentru a contracara insa impactul acestor majorari asupra consumatorilor romani, Banca Mondiala sugereaza introducerea altor masuri de sprijin precum: noi programe de asistenta energetica, reduceri de taxe sau subventii pentru anumite grupuri de consumatori.

Avand in vedere previziunile Bancii Mondiala si presiunile fiscale in crestere, este clar ca preturile actuale ale produselor petroliere nu pot ramane la nivelurile actuale. Singura cale viabila in fata acestor realitati este cu certitudine trecerea la energii alternative, mai curate si mai durabile. Investitiile in energie regenerabila sunt singura cale spre succes si stabilitate financiara pentru urmatorii 15-20 de ani.

4 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page