top of page

Primul sistem fotovoltaic flotant din Romania, un moment de referinta in energia regenerabila

TMK Hydroenergy Power, companie a Grupului CEZ, in parteneriat cu Innovation Norway, au finalizat pe lacul Grebla constructiile pentru primul sistem fotovoltaic plutitor.

Sistemul fotovoltaic plutitor de pe Lacul Grebla marcheaza un moment definitoriu in domeniul energiei regenerabile. Aceasta initiativa reprezinta un pas de pionierat catre sustenabilitate, combinand exploatarea energiei solare si a celei hidro intr-un mod inovator. Odata ce centrala intra in functiune, se estimeaza ca va produce peste 1 milion de kilowatt-ora de energie verde anual, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu peste 300 de tone de CO2 in fiecare an.


Pregatiti pentru viitor cu inovatie solara!

Centrala fotovoltaica flotanta de pe Lacul Grebla reprezinta un proiect remarcabil in Romania, avand ca scop integrarea diverselor surse de energie regenerabila. Sistemul fotovoltaic plutitor cu o capacitate de 1.000 kW valorifica lumina soarelui reflectata de suprafata lacului Grebla, in colaborare cu infrastructura hidroenergetica a TMK Hydroenergy Power, o filiala a Grupului CEZ in Romania.

Acest proiect evidentiaza potentialul neexploatat al lacului Grebla, acoperind o suprafata generoasa de 30.000m². Ca sursa de energie sustenabila, va contribui in mod semnificativ la acoperirea necesitatilor interne de energie ale TMK Hydroenergy Power.

Cu toate acestea, adevarata valoare a proiectului rezida in impactul sau asupra mediului. Prin producerea de energie solara, se estimeaza ca emisiile de gaze cu efect de sera vor fi reduse cu pana la 332.622 kg de CO2 anual.


Avantajele panourilor solare plutitoare sunt multiple si bine ponderate in alegerea acestora:

  1. Utilizarea eficienta a spatiului - prin ocuparea suprafetei neutilizate a lacului Grebla, se compenseaza lipsa terenului necesar pentru proiectele fotovoltaice clasice.

  2. Instalare simplificata - instalarea panourilor plutitoare este simpla si usor de realizat.

  3. Aliniament strategic: acest proiect reflecta angajamentul Grupului CEZ in Romania pentru inovatie si investitii in proiecte de energie regenerabila.

In plus, proiectul se conformeaza obiectivului Grupului CEZ de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon pana in 2040, promovand utilizarea energiei curate si consolidand eforturile de pregatire a tranzitiei catre energia verde.


Obiective si indicatori cheie:

  1. Utilizarea energiei regenerabile: se estimeaza o productie anuala de 1.087 MWh, contribuind semnificativ la diversificarea sursei de energie catre optiuni regenerabile.

  2. Reducerea emisiilor de CO2: implementarea proiectului ar duce la o reducere anuala estimata de 333 tone de CO2, reprezentand un pas concret in directia atingerii obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

  3. Eficienta costurilor: reducerea costurilor de achizitie a energiei pentru consumul intern adauga un aspect economic avantajos, subliniind sustenabilitatea proiectului si beneficiile pe termen lung.

  4. Impactul pozitiv asupra mediului: proiectul sustine cu fermitate angajamentul de neutralitate a emisiilor de carbon, contribuind la protejarea mediului si promovand practici ecologice.

Proiectul are o valoare totala de 1.363.552 de Euro, iar implementarea s-a derulat pe parcursul a 14 luni, incepand cu 1 august 2022 si a fost finalizat pe data de 30 septembrie 2023.


TMK Hydroenergy Power este compania membra a Grupului CEZ in Romania care gestioneaza sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin. In decembrie 2010, Grupul CEZ in Romania a achizitionat 100% pachetul de actiuni al companiei care detinea sistemul hidroenergetic, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Timis, Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 22 MW dupa procesul de retehnologizare si o productie de circa 70GWh/an.


24 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page