top of page
W4 Energy

Prognoza: Romania ar putea avea cea mai rapida rata de crestere a energiei solare din UE



In perioada urmatoare, este estimata o crestere anuala de peste 40% a capacitatilor solare instalate in tara noastra, conform unei analize recente. Acest trend ar putea conduce la atingerea unei capacitati de aproape 12 GW de panouri fotovoltaice pana in anul 2027.

Conform raportului "EU Market Outlook for Solar Power 2023-2027", elaborat de SolarPower Europe, principalul organism al industriei fotovoltaice din Uniunea Europeană, Romania a intrat in topul celor mai importante piete de energie solara din Europa in acest an. Conform autorilor raportului, se estimeaza o instalare de 2,9 GW in 2023, destinata atat prosumatorilor, cat si producatorilor, cu toate ca cifrele reale ar putea depasi aceasta evaluare. In prezent, avem o capacitate de 1,5 GW la producatori, la care s-ar putea adauga in ultimele zile ale anului cei 155 MW de la Ratești. In ceea ce priveste prosumatorii, exista posibilitatea sa atinga sau chiar sa depaseasca 1,5 GW la finalul anului (fiind aproape de 1,3 GW la 31 octombrie).

Potrivit proiectiilor din raport, se estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2027, Romania va adauga inca 8,7 GW de capacitate noua de energie solara. Aceasta ar insemna o crestere anuala de aproximativ 41%, cea mai mare din Uniunea Europeana; Bulgaria, clasata pe locul doi, ar avea o crestere de 36%. In cazul in care aceste estimari se vor materializa, Romania ar putea reprezenta aproximativ 3% din piata totala de energie solara din Uniune, fiind depasita evident de Germania (24%) si Spania (14%).

Mai mult, conform estimarilor expertilor SolarPower Europe, Romania ar putea atinge obiectivele stabilite in Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice pana in 2026. In conformitate cu versiunea actualizata a documentului, se preconizeaza ca ponderea globala a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie ar trebui sa atinga 36,2%. Cu toate acestea, tintele din PNIESC sunt considerate relativ modeste, in special in ceea ce priveste prosumatorii, avand o valoare de 2,5 GW pana in 2030. Cu toate acestea, expertii prognozeaza ca aceasta cifra va fi atinsa cel mai probabil inca din 2024.

Conform autorilor raportului, fotovoltaicele reprezinta sursa de energie cu cea mai rapida crestere in Romania. Ei estimeaza ca, pana in 2023, aproximativ 2,5 TWh vor proveni din surse solare (inclusiv prosumatorii), reprezentand astfel 5% din productia totala de electricitate. Piata fotovoltaica din tara noastra se afla intr-o faza de boom, sustinuta de SolarPower Energy, cu principalele provocari legate de reglementari si starea retelelor de energie. Raportul subliniaza problematica limitei de 50 de hectare pentru parcurile solare pe terenuri agricole (desi dezvoltatorii mari au gasit modalitati de a o evita, conform informatiilor noastre) si estimeaza ca aceasta ar putea afecta cresterea, limitandu-se la doar 4,1 GW noi pana in 2027 intr-un scenariu pesimist.

Cu toate acestea, in comparatie cu alte tari, procedurile din Romania sunt mai simple si mai rapide: timpul mediu de conectare la retea a unui parc fotovoltaic mare este de un an-un an si jumatate, in contrast cu 5-6 ani in Spania, 3-6 ani in Grecia, 4-5 ani in Italia, 4-7 ani in Tarile de Jos si pana la 8 ani in Austria. Singura exceptie notabila este Slovacia, care inregistreaza un interval mult mai scurt, intre 3-6 luni. In ceea ce priveste conectarea prosumatorilor, Romania se situeaza la un nivel de rapiditate comparativ avantajos: 1-3 luni, in timp ce in Austria sau Croatia procesul poate dura si pana la un an.

Raportul subliniaza faptul ca obiectivele oficiale sunt destul de modeste, avand in vedere doar instalarea a 8,3 GW pana in 2030 (fara a include prosumatorii), ceea ce ar insemna doar 436 W/cap de locuitor, sub media UE. Este adusa in atentie necesitatea instalarii a 4 GW de capacitati de stocare pana la finalul deceniului pentru echilibrarea retelei, dintre care 2 GW in baterii si 1,5 GW in electrolizoare pentru productia de hidrogen. De asemenea, se evidentiaza necesitatea consolidarii retelelor, care reprezinta principalul obstacol in calea noilor capacitati fotovoltaice si a implementării unor conexiuni transfrontaliere sporite.

51 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page