top of page

Reuniunie ministeriala la Budapesta pentru coridorul verde

Ministrul Burduja a subliniat importanta securatitii energetice a Europei si eliminarea dependentei fata de Rusia.


In data de 21 noiembrie, ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, a participat la reuniunea ministeriala a Comitetului Director, infiintat in conformitate cu prevederile Acordului de Parteneriat Strategic in domeniul dezvoltarii si transportului energiei verzi intre Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Romaniei si Ungariei, la Budapesta, in Ungaria.

Proiectul “Coridorul Verde” prevede realizarea unui cablu de curent continuu, care va conecta toate cele patru state. Acordul ministrilor subliniaza importanta energiei verzi si curate in combaterea incalzirii globale si prevenirea schimbarilor climatice, incurajand cooperarea reciproca in domeniile energiei regenerabile, eficientei energetice si hidrogenului verde, in vederea cresterii securitatii sistemelor energetice si a stabilitatii aprovizionarii.

Se sustine totodata extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrica produsa din surse de energie regenerabila catre Romania si Ungaria, prin Georgia, si catre alte tari europene.

In cadrul reuniunii s-a semnat un Memorandum de Intelegere intre ministerele de resort din Romania, Republica Azerbaidjan, Georgia, si Ungaria privind cooperarea in domeniul energiei verzi, pentru a aprofunda colaborarea in vederea atingerii obiectivelor comune privind dezvoltarea sectorului energiei verzi, inclusiv productia de hidrogen.

Sebastian Burduja s-a adresat in limba romana presei prezente la eveniment, subliniind importanta eliminarii dependentei europene fata de state care “au folosit energia ca arma sau cel putin ca instrument de santaj” in raport cu Uniunea Europeana.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: “Ne reunim in acest proiect, Coridorul Verde, pentru ca ne dorim cu totii consolidarea securitatii energetice a intregii regiuni. Romania este gata sa isi asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, avand toate resursele necesare: de la energie solara si eoliana la energie nucleara si surse geotermale. Acest proiect, lansat la Bucuresti in decembrie 2022, in prezenta presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are datoria sa avanseze rapid, cu sprijinul tuturor. Trebuie sa actionam in deplina coordonare cu strategiile noastre nationale si avand perspectiva de termen lung. Se spune ca uneori trebuie sa plantam samanta unui pom la umbra caruia nu ne vom odihni niciodata, dar acesta va fi acolo pentru copiii si nepotii nostri. Pentru un astfel de proiect suntem astazi aici.”

Proiectul Coridorului Verde intra in linie dreapta. Operatorii de sistem din cele patru tari vor forma o companie de proiect si studiul de fezabilitate va fi atribuit in cel mai scurt timp. Ministrul roman al energiei a propus ca sediul companiei sa fie la Bucuresti, urmand ca decizia finala sa fie luata in cadrul unor negocieri, in perioada urmatoare.


8 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page