top of page
W4 Energy

Rol esential in productia de energie solara al spatiilor logistice si industriale - studiu CBRE

In conditiile in care peste 50% din aceasta va fi generata de panourile fotovoltaice montante pe acoperisurile unitatilor logistice


Sectorul spatiilor logistice si industriale va juca un rol important in producția de energie solara, conform unui studiu realizat de CBRE. Pana in 2030, se estimeaza ca peste jumatate din energia solara va fi generata de panourile fotovoltaice montate pe acoperisurile unitatilor logistice.

Romania are un potential semnificativ pentru dezvoltarea acestui domeniu, avand in vedere asteptarile de crestere anuala de doua cifre in acest sector. In prezent, exista un stoc substantial de spatii logistice si industriale moderne in tara, totalizand 6,9 milioane mp, care continua sa se extinda.

Pana la finalul deceniului, majoritatea acestor spatii vor trebui sa adopte programe ESG (Environmental, Social, Governance) mai extinse, in urma cerintei Uniunii Europene de a atinge o cota de cel putin 42,5% energie regenerabila din consumul final de energie pana in 2030.

In prezent, energia solara castiga teren in Romania, datorita costurilor tot mai ridicate la energie si a actelor normative care incurajeaza constructiile cu performante energetice foarte ridicate si consum aproape zero.

Daniel Cateliu, Directorul de Servicii Industriale si Logistice al CBRE Romania, sustine ca exista oportunitati semnificative pentru energia solara, mai ales ca este singurul tip de energie care poate fi produsa local, in conformitate cu legislatia curenta. Aceasta tendinta duce la o cerere tot mai mare pentru sisteme fotovoltaice (PV), iar panourile fotovoltaice devin o cerinta cheie in negocierile de inchiriere comerciala.

In Romania, dezvoltatorii isi adapteaza noile proiecte de spatii industriale si logistice pentru a include sisteme fotovoltaice in ofertele standard. De asemenea, se exploreaza optiuni de finantare pentru instalarea unor astfel de sisteme la proiectele mai vechi.

Legislatia actuala permite utilizarea sistemelor fotovoltaice pentru a acoperi consumul de energie electrica si chiar pentru a furniza energia in exces catre retea, transformand utilizatorii in prosumatori. Surplusul de energie poate fi stocat si utilizat in perioadele in care alimentarea directa nu este posibila, datorita schemei de compensare pentru consumul de energie, care va fi in vigoare pana in 2030.

Potrivit unui raport al SolarPower Europe, la nivelul Uniunii Europene, capacitatea instalata de energie solara a crescut semnificativ, cu 41,4 GW de energie verde instalata anul trecut, o crestere de 47% fata de 2021, ajungand la o capacitate totala de 208,9 GW.

In Romania, tinta de energie solara pentru 2030, privind capacitatea instalata pe cap de locuitor, este inca la un nivel mai mic decat media UE, dar se observa un potential semnificativ de crestere pe piata locala, fiind in top 3 in Uniunea Europeana.

Victor Rachita, Directorul Senior si Responsabilul de Servicii Industriale si Logistice la CBRE Romania, subliniaza ca Romania are unul dintre cele mai mari potentiale de energie solara din Europa. El sustine ca, pe langa energia solara, infrastructura feroviara si terminalele intermodale joaca un rol important in asigurarea unui viitor sustenabil pentru Romania, iar eficienta energetica este cruciala pentru a atinge obiectivul de neutralitate a emisiilor de CO2.

4 afișări0 comentarii

Kommentare


bottom of page