
Fiecare țară își conturează propriul parcurs în tranziția energetică, adaptat nevoilor de securitate energetică. România are un avantaj semnificativ în acest proces, dispunând de resurse care îi permit independență atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei regenerabile, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG, în cadrul conferinței ZF Power Summit 2025.
Tranziția energetică este un subiect complex atât la nivel european, cât și local, deoarece atingerea obiectivelor de sustenabilitate impuse de UE implică costuri mai mari pentru companii, creșterea prețurilor la energie și provocări în menținerea competitivității industriei europene pe piața globală.
România își menține angajamentul față de energia verde, dar în paralel accelerează investițiile în alte resurse. Printre proiectele majore se numără o nouă schemă CfD de 3.500 MW, după cea de 1.500 MW de anul trecut, retehnologizarea reactoarelor de la Cernavodă și dezvoltarea proiectului SMR, care vor adăuga 2.200 MW în sistem. De asemenea, se investește în centrale pe gaze (3.500 MW) și în proiectele Hidroelectrica, care vor aduce încă 500 MW.
Deși energia regenerabilă are cel mai mic cost de producție, aceasta trebuie integrată într-un mix energetic echilibrat, care să garanteze atât siguranța aprovizionării, cât și stabilitatea prețurilor. Totodată, România are nevoie de investiții semnificative în modernizarea rețelelor și în creșterea interconectării regionale.
Succesul tranziției energetice depinde de extinderea capacității de producție, diversificarea mixului tehnologic, modernizarea rețelelor de distribuție și digitalizare, au concluzionat participanții la conferință.
Sursa: zf.ro
Comments