top of page

Sanctiuni pentru prosumatorii care produc energie pentru profit si nu pentru consum propriu


Fenomenul fotovoltaicelor se extinde rapid, devenind o prezenta semnificativa, dar intampina dificultati in contextul unei retele de electricitate nationale imbatranite de 60 de ani. Aproape 100.000 de romani beneficiaza de producerea de energie solara, insa infrastructura actuala nu poate face fata. In incercarea de a gestiona aceasta situatie, autoritatile propun sanctionarea celor care instaleaza panouri fotovoltaice in scopuri profitabile, nu pentru consum personal.

Romanii care au optat pentru panouri fotovoltaice au atins o capacitate de productie de peste 1.200 de MW, echivalentul a aproape doua reactoare de la Cernavoda. Cu toate acestea, surplusul de energie verde exercita presiune asupra retelei nationale de electricitate. Sistemul construit in principal in anii '60 a suferit de lipsa investitiilor in ultimii ani. Viorel Alicus, reprezentant ANRE, subliniaza absenta unei limite pentru prosumatori in prezent. Practic, oricine poate fi prosumator, chiar si la o capacitate de 3 MW. Cu toate acestea, avantajele scad la aceasta capacitate mai mare, iar problemele dezechilibrelor incep sa devina evidente. Nicolas Richard, furnizor de energie, sustine necesitatea gasirii unui sistem care sa descurajeze injectarea excesiva in retea pentru a preveni problemele sistemului.

Autoritatile sustin ca unii dintre romanii care genereaza energie verde au inceput sa o faca in scopuri profitabile, vanzand surplusul de energie in retea, o actiune care nu este interzisa de lege. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, considera ca acest comportament incorect ar trebui sa fie sanctionat intr-un fel. El argumenteaza ca nu ar trebui sa ai o capacitate de zece, douazeci sau chiar treizeci de ori mai mare decat cea necesara pentru autoconsum, deoarece acest lucru ar insemna beneficierea de facilitati pe care nu ar trebui sa le ai.

Burduja adauga ca stocarea energiei ar putea fi o solutie pentru a evita problemele cauzate de inflatia de prosumatori in sistemul national. Cu toate acestea, bateriile de stocare reprezinta o investitie semnificativa, aproape jumatate din costul instalarii panourilor fotovoltaice. Din acest motiv, autoritatile intentioneaza sa ofere sprijin financiar romanilor pentru achizitionarea de baterii incepand de anul viitor, prin intermediul programului Casa Verde.

22 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page