top of page
W4 Energy

Schimbarea pietei energiei electrice preconizata pentru anul 2023


Piata energiei electrice din UE va suferi schimbari anul acesta. Un proiect al Comisiei Europene, aflat in dezbatere în acest moment, vizeaza schimbarea modului de calcul al costului energiei electrice pentru a proteja consumatorii de volatilitatea pietei pe termen scurt.

De asemenea, UE vrea sa accelereze instalarea de noi unitati de productie de „energie verde” pentru a-si atinge obiectivul de zero emisii nete pana in 2030. In ciuda situatiei globale dificile, in 2022, capacitatea de energie regenerabila a crescut la nivel mondial, dar Europa este inca in urma Asiei.

La sfarsitul anului 2022, capacitatea globala de producție de energie regenerabila se ridica la 3372 GW. Energia hidroelectrica regenerabila a reprezentat cea mai mare parte din totalul global, cu o capacitate de 1256 GW, arata cel mai recent raport al Agentiei Internationale pentru Energii Regenerabile (IRENA). Capacitatea de productie din surse regenerabile a crescut cu 295 GW (+9,6%) in 2022. Energia solara a continuat sa conduca expansiunea capacitatii de productie, cu o crestere masivs de 192 GW (+22%), urmata de energia eoliana cu 75 GW (+9%).

Asia a reprezentat din nou aproximativ 60% din noile capacitati de productie in 2022, marindu-si productia de energie din surse regenerabile cu 174,9 GW pentru a ajunge la 1,63 TW (48% din totalul global). O mare parte din aceasta crestere a avut loc in China (+141 GW). Capacitatea de productie din Europa si America de Nord a crescut cu 57,3 GW (+8,8%) si, respectiv, 29,1 GW (+6,3%).

La nivelul Uniunii Europene, capacitatea de productie a energiei regenerabile a crescut de la 337 GW in 2013 la peste 569 GW in 2022. Potrivit raportului, in aceeasi perioada, capacitatea de productie a Romaniei a crescut cu doar 1,04 GW, ajungand la un total de peste 11 GW. In acest context, cea mai recenta stire potrivit careia Hidroelectrica – cea mai mare companie producatoare de energie din Romania – a semnat un joint-venture cu compania Masdar pentru a dezvolta proiecte solare si eoliene offshore plutitoare cu o capacitate de 2 GW, este o veste buna.

In urmatorii cativa ani, toate modelele de sisteme energetice prevad o creștere dramatica a cererii de energie electrica pentru a atinge obiectivul net-zero al UE, potrivit unei analize Bruegel. Deoarece parti substantiale din cererea de incalzire, transport si industrie vor trebui electrificate, cererea de energie electrica va ajunge la 4900-6500 TWh in 2050, fata de 2800 TWh in 2020. Dar recenta criza energetica impune anumite masuri pentru a proteja consumatorii si a evita cresterea necontrolata a preturilor, ca in ultimii doi ani.

Configurarea pietei energiei electrice este o problema politica centrala in 2023. Intrucat consumatorii de energie electrica se confrunta cu costuri record ale energiei, UE a promis sa abordeze aceste probleme prin modificari ale structurii pietei. Cel mai recent proiect al Comisiei Europene, aflat in prezent in dezbatere, urmareste sa schimbe situatia actuala prin incurajarea contractelor pe termen lung, pentru a decupla preturile de consum de volatilitatea pe termen scurt de pe pietele spot si reducerea influentei pretului gazelor naturale asupra preturilor energiei electrice.

Investitorii asteapta, de asemenea, noile reglementari ale UE privind piata energiei pentru a intelege ce riscuri sunt atenuate, ce riscuri noi ar putea aparea pe piata si cum va fi impulsionata productia de energie verde. Insa un lucru este foarte clar: cererea de energie electrica este in crestere, iar capacitatile actuale de productie vor trebui sa se dezvolte intr-un ritm mai accelerat decat in prezent pentru a face fata acestei cresteri, ceea ce va declansa si un val de investitii.

17 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page