top of page

Schimbarile climatice pot fi combatute cu energia solara. Care este aportul panourilor fotovoltaice

Actualizată în: 20 nov.


Anul 2022 a marcat un avans remarcabil in domeniul energiei solare la nivel global, si Romania nu face exceptie, evidentiaza specialistii. Capacitatea energetica generata din surse solare a atins cote inalte, reflectand o crestere constanta in tara noastra. Energia fotovoltaica reprezinta o alternativa sustenabila care ar putea diminua dependenta de combustibilii fosili si, in plus, ar putea juca un rol semnificativ in combaterea schimbarilor climatice.

Expertii subliniaza ca energia solara reprezinta directia viitorului, cu atat mai mult in contextul in care pretul energiei este in crestere si se resimt din ce in ce mai puternic efectele schimbarilor climatice. Romania a inregistrat progrese semnificative in acest domeniu in ultimii ani, devenind o prezenta notabila in peisajul energetic. In prezent, tara noastra se mandreste cu un numar impresionant de peste 40.000 de prosumatori, subliniind astfel angajamentul crescut pentru adoptarea surselor de energie regenerabila si reducerea impactului asupra mediului.

Madalina Nechifor, expert in energie, evidentiaza: "Am inregistrat o crestere la nivelul de 1,2 terawati, reflectand astfel o expansiune comparativ cu anul precedent, care si el a fost extrem de favorabil in 2022. Observam aparitia unor noi parcuri fotovoltaice, semn al unei evolutii pozitive in domeniul energiei solare. Interesul crescut al romanilor pentru energia fotovoltaica este notabil, aproximativ noua din zece cetateni manifestand dorinta de a avea un parc fotovoltaic in proximitatea locuintelor lor, evidentiind astfel un entuziasm considerabil pentru aceasta forma de energie sustenabila."

Energia solara se incadreaza in categoria surselor regenerabile, nefiind asociata emisiilor de gaze cu efect de sera in timpul productiei de electricitate. Prin utilizarea acestei surse, contribuim la diminuarea dependentei de combustibilii fosili, ceea ce are un impact benefic asupra calitatii atmosferei, deoarece acesti combustibili sunt cunoscuti pentru emisiile lor poluante.

"Din perspectiva climatologiei, energia solara reprezinta cu siguranta o optiune excelenta, alaturi de energia eoliana si cea hidro. Cu toate acestea, se evidentiaza prin faptul ca este mult mai accesibila pentru toata lumea. Exista, de asemenea, subventii oferite de stat, chiar daca in prezent nu se situeaza la acelasi nivel cu cele din alte state europene. Cu toate acestea, ramane cea mai usor accesibila optiune pentru oricine." mai declara Madalina Nechifor.

Un hectar de teren echipat cu panouri solare are capacitatea de a genera aproximativ 1.250 de megawati intr-un an. Aceasta inseamna ca, daca am implementa sisteme fotovoltaice pe doar un sfert de procent din terenurile nepopulate din Romania, s-ar putea asigura alimentarea cu energie solara pentru toate gospodariile. In prezent, doar aproximativ 14% din intreaga productie de energie din Romania provine din sistemul fotovoltaic.


Sursa: https://www.euronews.ro/

46 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page