top of page

Securitatea energetica a Romaniei va creste prin aderarea sa la Alianta Solara Internationala

Securitatea energetica a Romaniei va creste prin faptul ca tara noastra s-a alaturat, duminica, Aliantei Solare Internationale, a declarat presedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

La evenimentul in cadrul caruia Romania a aderat la Alianta Solara Internationala, Iohannis a subliniat ca acest pas reflecta hotararea ferma a tarii noastre de a atinge neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de carbon si de a se orienta catre sursele regenerabile de energie.

Presedintele si-a manifestat increderea ca, prin alaturarea la Alianta Solara Internationala, Romania va dezvolta o colaborare extinsa si profunda cu India, tara gazda a Secretariatului Aliantei, si cu alte state interesate in eforturile de accelerare a atenuarii schimbarilor climatice.

"Romania isi propune sa-si extinda capacitatea de producere a energiei solare si sa imbunatateasca accesul national la energia electrica produsa din surse regenerabile la preturi accesibile. Pentru a atinge aceste obiective, este esential sa colaboram la nivel global prin aliante precum aceasta, avand in vedere finantarea, dezvoltarea tehnologica si consolidarea capacitatii solare. Prin aderarea la aceasta alianta, Romania va beneficia de sustinere in implementarea obiectivelor ambitioase privind energia solara stabilite in cadrul Planului National Integrat in domeniul Energiei si al Schimbarilor Climatice", a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mentionat ca in Constanta, Romania gazduieste cel mai mare centru de calificare pentru locuri de munca in domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Potrivit acestuia, centrul a pregatit deja mii de tehnicieni din Romania si din strainatate, inclusiv fosti mineri, care activeaza in industriile eoliana si solara.

"Avem in plan sa deschidem noi centre de formare si sa le punem la dispozitie cursantilor din tarile in curs de dezvoltare. Incurajez colaborarea si schimbul de experiente pentru a profita la maximum de aceasta sursa energetica valoroasa, soarele! Alianta Solara Internationala ofera o platforma excelenta in acest sens", a subliniat el.

Presedintele Klaus Iohannis a participat la cea de-a 28-a Conferinta a Statelor Parti la Conventia-Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP28) in Dubai, Emiratele Arabe Unite, in perioada sambata pana luni.


9 afișări0 comentarii

ความคิดเห็น


bottom of page