top of page

Soarele ar putea deveni cea mai importanta sursa de energie a lumii in viitorul apropiat

Conform unei cercetari recente efectuate de o echipa de oameni de stiinta britanici, pana in 2050, Soarele ar putea deveni principala sursa de energie pentru umanitate.Sectorul energetic pare sa fi atins un moment de rascruce, evidentiat de un "ciclu virtuos" autoindus, initiat de adoptarea tehnologiei solare si de modul in care companiile invata sa o faca mai accesibila, au afirmat cercetatorii de la Universitatea din Exeter si University College London.

Femke Nijsse, de la Global Systems Institute din Exeter, a declarat intr-un comunicat de presa: "Progresele in domeniul energiilor regenerabile indica faptul ca estimarile care se bazau exclusiv pe combustibilul fosil nu mai sunt realiste."

Exista o tendinta tot mai larg acceptata conform careia costurile in scadere ale energiei regenerabile vor juca un rol semnificativ in reducerea emisiilor de carbon in tarile in curs de dezvoltare, conform comunicatului.

Desi aparent, calea catre transformarea energiei solare in principala sursa de energie este deja stabilita, chiar in absenta unor politici climatice mai ambitioase, cercetatorii avertizeaza cu privire la existenta unor "bariere" care ar putea incetini progresul.

Cercetatorii au identificat patru domenii care ar putea impiedica tranzitia catre dominatia energiei solare: asigurarea unei retele energetice stabile, finantarea sectorului energiei solare in tarile in curs de dezvoltare, capacitatea lantului de aprovizionare si rezistenta politica in regiunile in care exista multe locuri de munca legate de industria combustibililor fosili.

Prin urmare, cercetatorii recomanda guvernelor sa se concentreze nu doar pe trecerea la energia solara, ci si pe eliminarea acestor patru obstacole. Acestea pot include asigurarea unor surse alternative de energie atunci cand soarele nu straluceste, cum ar fi energia eoliana, si dezvoltarea infrastructurii de transmisie intre regiuni.

Tarile africane, in special, au nevoie de acces la finantare pentru a facilita trecerea la energia solara. De asemenea, lanturile de aprovizionare, in special pentru materii prime critice, cum ar fi litiul si cuprul, necesare pentru productia bateriilor, trebuie sa fie consolidate.

Autorii studiului au subliniat necesitatea reducerii pierderii locurilor de munca in industria combustibililor fosili si in industriile asociate, care sustin traiul a aproximativ 13 milioane de persoane la nivel global.

Sursa: adevarul.ro

23 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page