top of page

Iata cateva motive pentru care Romania atrage marii investitori in sectorul energiei fotovoltaice


Romania devine rapid un punct de atractie pentru investitiile in productia de energie fotovoltaica, oferind oportunitati unice si avantaje competitive semnificative. Investitiile in acest sector se recupereaza rapid, ceea ce ii motiveaza pe investitori sa isi indrepte atentia spre tara noastra. Iata cateva motive pentru care Romania atrage investitori in energia fotovoltaica:


1. Usurinta dezvoltarii proiectelor fotovoltaice

In comparatie cu alte tari europene, Romania ofera un proces de avizare mult mai rapid. Investitorii experimentati, care in Spania asteapta 3-4 ani pentru avize, gasesc in Romania un mediu mult mai accesibil, unde acelasi proces poate fi finalizat intr-un singur an.


2. Disponibilitatea terenurilor

In timp ce alte tari europene se confrunta cu o lipsa de terenuri disponibile pentru instalarea panourilor solare, Romania se afla abia la inceputul unui val de investitii in fotovoltaice. Acest lucru ofera oportunitati extinse pentru dezvoltatori.


3. Preturi atractive la energie

Preturile energiei in Romania sunt competitive, atragand investitorii straini. In plus, guvernul roman va introduce scheme de sprijin prin contracte pentru diferenta, crescand astfel atractivitatea investitiilor in acest sector.


4. Acces la fonduri europene

Romania beneficiaza de fonduri europene substantiale pentru proiectele de energie regenerabila, prin PNRR. Investitorii pot obtine pana la 30% grant nerambursabil, facilitand astfel finantarea proiectelor mari.


5. Forta de munca calificata

Romania dispune de o forta de munca bine pregatita si de companii capabile sa sustina dezvoltarea rapida a proiectelor fotovoltaice. Potentialul de export de energie face ca Romania sa fie esentiala pentru regiune si pentru Europa.


6. Cadrul legislativ favorabil

Legislatia romaneasca este propice pentru investitiile in energie regenerabila, permitand dezvoltarea rapida a proiectelor. Acest cadru legal avantajos este un factor crucial care contribuie la cresterea interesului investitorilor in sectorul fotovoltaic romanesc.


Investitorii strategici si speculativi recunosc aceste avantaje si considera Romania un mediu ideal pentru dezvoltarea de proiecte fotovoltaice, oferind atat stabilitate pe termen lung, cat si randamente atractive.


Sursa: profit.ro

11 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page