top of page

Importanta mentenantei sistemelor fotovoltaice pentru eficienta energetica crescuta


In ultimii ani, interesul fata de sistemele fotovoltaice ca alternativa de producere a curentului electric a crescut exponential, astfel ca acestea au devenit din ce in ce mai performante si mai eficiente, avand in vedere ca tehnologia solara este in continua dezvoltare. Spre exemplu, panourile fotovoltaice pot atinge o durata de viata de pana la 30 de ani, in functie de producator si pot avea o eficienta maxima de peste 25 de ani.

Cu toate acestea, pentru ca un sistem fotovoltaic sa aiba o durata de viata cat mai mare si un nivel crescut de eficienta, trebuie asigurata mentenanta periodica a acestuia, in special cand vine vorba de sistemele fotovoltaice din cadrul unui parc fotovoltaic.

Daca te-ai decis sa investesti intr-un parc fotovoltaic, cu siguranta te intrebi care sunt problemele cu care se pot confrunta sistemele fotovoltaice si cum pot acestea fi prevenite.

Iti oferim mai jos cateva exemple din cele mai comune probleme ale acestora si cum pot fi intretinute pentru a se asigura o eficienta maxima de producere a curentului electric, cat si o durata de viata cat mai mare:

  1. Depuneri de praf si murdarie: depunerile de praf si murdarie pe panourile solare pot reduce eficienta lor. Este important sa se curete periodic panourile cu apa si o perie moale.

  2. Defecte ale cablurilor si conectorilor: se recomanda verificarea periodica a cablurilor si a conectorilor pentru a asigura o conexiune buna si pentru a se preveni deteriorarea acestora.

  3. Pierderi de eficienta ale invertoarelor: invertoarele sunt componente esentiale in sistemele fotovoltaice si pot necesita intretinere sau inlocuire dupa un anumit timp de functionare.

  4. Monitorizarea performanrei: monitorizarea performantei sistemelor fotovoltaice este extrem de importanta pentru a detecta eventuale probleme inainte ca acestea sa devina grave.

  5. Vreme extrema: vremea extrema, cum ar fi grindina sau furtunile, poate provoca daune sistemului. Verificarea sistemelor dupa astfel de evenimente este imperios necesara pentru a identifica si remedia orice probleme.

  6. Inspectii regulate: sunt recomandate inspectii periodice ale sistemelor fotovoltaice de catre profesionisti pentru a se identifica astfel problemele inainte de a deveni critice.

W4Energy, producator autorizat de energie electrica din surse regenerabile asigura mentenanta parcurilor fotovoltaice pentru eficientizarea productiei de energie electrica. Avand in vedere ca performanta sistemelor fotovoltaice poate scadea cu pana la 20% din pricina acumularii de praf pe suprafata de sticla, cat si din pricina altor factori externi, mentenanta parcurilor este efectuata periodic, astfel incat sa se asigure maximizarea eficientei acestora. Totodata, mentenanta parcurilor noastre fotovoltaice prevede si:

• Verificarea regulata si intretinerea panourilor fotovoltaice;

• Verificarea sistemelor de invertoare si a comutatoarelor CA;

• Verificarea cablurilor si conexiunilor;

• Verificarea si curatarea sistemelor de protectie;

• Verificarea functionarii sistemului de monitorizare a performantei instalatiei;

• Verificarea structurii de sprijin;

• Analiza stadiului sirurilor si a transformatoarelor;

• Inspectia sistemului de alimentare;

• Repararea sau inlocuirea echipamentelor uzate sau defecte.

Alatura-te producatorilor de energie regenerabila din Romania cu W4Energy si profita de ocazia unica de a investi in noul si cel mai ambitios proiect al nostru, Proiectul WF600, care vizeaza constructia celui de-al noulea parc fotovoltaic.

20 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page