top of page

Povestea de succes a energiei solare in Europa



Agentia Internationala pentru Energie (IEA) estimeaza ca pana in 2028, energia electrica regenerabila va reprezenta 61% din totalul consumului in Europa, in principal datorita unei cresteri fara precedent a instalarii panourilor solare, fenomen neanticipat anterior.

Energia regenerabila inregistreaza o crestere rapida la nivel mondial, iar capacitatea adaugata a Europei este tot mai dominata de panourile solare, concluzioneaza IEA in raportul sau Renewables 2023.

„Comparativ cu ultimii cinci ani, este de asteptat ca pana in 2028, implementarea panourilor fotovoltaice si a energiei eoliene offshore sa se dubleze in SUA, Uniunea Europeana, India si Brazilia" a declarat Fatih Birol, seful agentiei cu sediul la Paris.

Pentru Europa, IEA prognozeaza o crestere suplimentara a capacitatii de energie regenerabila pana in 2028, atingand un total de 523 de gigawati (GW), ceea ce reprezinta dublul ritmului stabilit in cei sase ani precedenti.

Cu toate acestea, exista si o alta perspectiva a situatiei: se estimeaza ca peste 70% din aceasta expansiune va proveni din panouri solare, in timp ce energia eoliana ocupa un loc secundar, cu o crestere de doar 26%. Restul este alcatuit din hidroenergie si alte tehnologii.

Tot IEA afirma ca pentru Europa s-a raportat o crestere cu 12% fata de editia de anul trecut datorita "unei perspective mai optimiste pentru panourile solare”.

Intre timp, estimarea pentru capacitatea aditionala de energie eoliana in Europa a fost corectata in jos cu 7%, inregistrand o scadere cu 5,4 GW fata de previziunile de anul trecut.

In concluzie, agentia a exprimat o perspectiva pozitiva asupra Europei. Avand in vedere tendintele actuale, se preconizeaza ca Europa va genera 61% din energia sa electrica din surse regenerabile pana in 2028, in crestere fata de 41% in prezent, conform declaratiilor IEA.


Povestea de succes a energiei solare

IEA constata ca preturile panourilor solare se apropie de un prag de cost de 0,10 dolari pe watt instalat, in scadere de la un maxim de 0,85 dolari in 2016. Aceasta reducere semnificativa a costurilor, influentata in mare masura de supracapacitatea chineza, sta la baza cresterii explozive a energiei solare in Europa.

"La sfarsitul anului 2023, capacitatea globala de productie a panourilor solare fotovoltaice s-a dublat, depasind cereree," declara agenția. Intre timp, se anticipeaza ca "China va mentine o pozitie dominanta in lanturile de aprovizionare globale" si in 2024.

Masurile privind cererea din statele europene au avut, de asemenea, un impact semnificativ.

De exemplu, in ianuarie 2023, Romania a redus TVA-ul pentru sistemele PV de la 19% la 5%, Irlanda l-a eliminat complet in aprilie, iar Austria a urmat aceasta directie in octombrie, conform observatiilor agentiei.

In ceea ce priveste Germania, aceasta a majorat cu 25% preturile maxime pentru licitatiile solare PV ca raspuns la cresterea costurilor, iar Franta a ajustat contractele pentru a reflecta "costurile inflatiei in timpul constructiei".


8 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page