top of page

Un nou proiect de lege in sprijinul prosumatorilor

Un nou proiect de lege va sustine romanii ce au montate panouri solare pentru a putea cere compensarea financiara la perioade de 1 luna.

Un proiect de lege care va acorda posibilitatea prosumatorilor, in situatia in care au un surplus de productie, de a cere compensarea financiara a acestuia mai devreme, chiar si la perioade de o luna, a fost depus in Parlament, conform unui comunicat de presa.

"Zeci de mii de cetateni au ales, pana acum, sa devina prosumatori, producand energie electrica regenerabila cu panouri fotovoltaice proprii. Cu toate acestea, sistemul de compensare prevazut in legislatia actuala creeaza dificultati inutile. In prezent, prosumatorii cu o capacitate de productie de pana 200 kW beneficiaza de o compensare cantitativa, valoarea surplusului produs de ei fiind raportata pentru un consum ulterior. Astfel, acestia pot solicita abia dupa 24 de luni o compensare financiara in cazul in care inca dispun de o balanta pozitiva. Problema principala este ca acest sistem poate deveni victima unor disfunctionalitati. De exemplu, au existat cazuri in care furnizorii au ezitat sa emita facturi in cazurile in care exista un surplus de productie si cum perioada de 24 de luni se calculeaza de la data primei facturi, intervalul efectiv de doi ani se decala, in defavoarea prosumatorului. Prin acest proiect de lege vrem sa imbunatatim acest sistem", a declarat initiatorul propunerii legislative, senatorul UDMR Antal Lorant.

Proiectul de lege depus recent la Senat mai prevede si crearea unor alternative in ceea ce priveste modul in care cantitatea generata in surplus ar putea fi utilizata. Pe de o parte, valoarea acesteia ar putea fi folosita pentru plata facturii de gaze, cu conditia ca aceeasi companie sa fie atat furnizorul de energie electrica, cat si de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii ar putea solicita donarea surplusului unor alti consumatori apartinand aceluiasi furnizor, de exemplu unor familii vulnerabile, spitale, scoli sau chiar pentru punctele de consum detinute de alti membri ai familiei.

In perioada care urmeaza, proiectul de lege va fi dezbatut in cadrul comisiilor de specialitate, ceea ce va avea loc, cel mai probabil, odata cu inceputul sesiunii parlamentare de toamna.

6 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page