top of page

Viitorul surselor regenerabile este aici. Cum a ajuns energia regenerabila la peste 30% din oferta de energie electrica la nivel mondial


Conform The Guardian, in urma unei cresteri accelerate a productiei de energie solara si eoliana, anul trecut, pentru prima data, energia regenerabila a reprezentat peste 30% din energia electrica produsa la nivel mondial.

In urma unei analize a sistemului energetic global s-a constatat ca am ajuns in punctul in care putem reduce productia de energie din combustibili fosili, chiar daca cererea de energie electrica este in continua crestere.

Potrivit celor de la Ember, un grup de reflectie privind studiile climatice, care au realizat un raport ce a concluzionat ca regenerabilele au inregistrat o crestere de la 19% la 30% in ultimul deceniu, ceea ce a dus la incetinirea cresterii utilizarii combustibililor fosili cu aproape doua treimi. Dave Jones, directorul Ember, declara ca "Energia solara in special, accelereaza mai repede decat ar fi crezut cineva ca este posibil.” Astfel, ei evidentiaza faptul ca energia solara a fost principalul furnizor de crestere a energiei electrice, in 2023 depasind de doua ori energia produsa de carbune si devenind pentru al doilea an la rand cea mai mare sursa de energie electrica regenerabila, depasind astfel si energia eoliana.

Potrivit Ember se preconizeaza ca aceasta crestere a energiei solare, va favoriza scaderea cu aproape 2% a productiei globale de combustibili fosili pentru urmatorul an.

Cu toate aceste date favorabile, liderii mondiali si-au propus ca aceasta crestere a productiei de energie din surse regenerabila sa ajunga la 60% pana in 2030, ceea ce implica triplarea capacitatii de productie a energiei curate in toate tarile, reducandu-se astfel emisiile de carbon din sectorul energetic pana la jumatate.

Sursa: g4media.ro


9 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page